05-01-2019

De Nederlandse sopraan Marijke van der Lugt werd als Maria Grin op 5 januari 1919 in Rotterdam geboren.

Marijke van der Lugt studeerde in Den Haag zang bij Johanna Zegers-de Beyl. Na de Tweede Wereldoorlog gaf zij – nog onder haar eigen naam Maria Grin – radio-optredens en concerten. Pas op 2 mei 1958 maakte zij op haar 39ste haar debuut bij De Nederlandsche Opera in de titelrol van de opera ‘Turandot’ van Puccini. Haar repertoire omvatte 40 rollen, waaronder Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’, de titelrol in ‘Aida’ en Abigaille in ‘Nabucco’ van Verdi, Donna Anna in ‘Don Giovanni’ van Mozart, Brünnhilde in ‘Die Walküre’, Isolde in ‘Tristan und Isolde’ en Ortrud in ‘Lohengrin’ van Wagner, Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni, de titelrol in ‘Elektra’ van Richard Strauss en Leonore in ‘Fidelio’ van Beethoven. Marijke van der Lugt werkte verder mee aan de wereldpremière van ‘Philomela’ van Hendrik Andriessen tijdens het Holland Festival van 1962 en zong zij op 13 maart 1963 de rol van de moeder van Admetos in de televisieopera ‘Alceste’ van Ton de Leeuw. Marijke van der Lugt had een grote internationale carrière. Zo trad zij op in onder andere de Royal Opera House Covent Garden te Londen (Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’ naast Jon Vickers op 27 februari 1962), de Weense Staatsopera (Brünnhilde in ‘Die Walküre’ op 5 juni 1966) en het Teatro Liceu in Barcelona (Isolde in ‘Tristan und Isolde’ op 24 en 27 januari en 2 februari 1963). Zij was ook de eerste Nederlandse zangeres die optrad in de Arena van Verona (zeven maal in de titelrol in ‘La Gioconda’ naast Carlo Bergonzi en Fiorenza Cossotto onder leiding van Gianandrea Gavazzeni in juli en augustus 1963). Een aanbod naar de Verenigde Staten te gaan sloeg zij af, aangezien zij vier kinderen had. In het seizoen 1974/1975 beëindigde zij haar zangcarrière met de rol van de Kosteres in ‘Jenůfa’ bij Opera Forum en ging zij zich toeleggen op het geven van zanglessen. In Den Haag had zij haar privé-zangschool met twintig leerlingen. Marijke van der Lugt overleed op 2 september 1989 in Den Haag. De begrafenis was op donderdag 7 september 1989 in Netterden, waar zij haar jeugd had doorgebracht.

Lees in Aad van der Tang – Marijke van der Lugt; Leven en Loopbaan