14-12-2017

Op 11 december 2017 is de Britse tenor Bruce Rankin overleden.

Bruce Rankin werd in 1952 in Londen geboren. Hij kwam na engagementen aan Britse operahuizen (onder andere Pollione in ‘Norma’ in 1993 bij Opera Scotland, Gustavo in ‘Un Ballo in Maschera’ in 1996 bij Opera Holland Park) en Bremen (1995-1997) in 1998 naar de Deutsche Oper am Rhein van Düsseldorf/Duisburg. Aan dat gezelschap was hij bijna twintig jaar verbonden.

Zijn omvangrijke repertoire omvatte in het begin rollen als Podestà in ‘La Finta Giardiniera’, Flamand in ‘Capriccio’, Arnalta in ‘L’Incorinazione di Poppea’, Marco in ‘The Gondeliers’ van Sullivan, Tichon in ‘Katja Kabanowa’, Stewa Buryja in ‘Jenufa’, de titelrollen in ‘Lucio Silla’, Les Contes d`Hoffmann’ en ‘Werther’, Der Maler in ‘Lulu’, Walter in ‘Tannhaüser’, Loge in ‘Das Rheingold’ en Pinkerton in ‘Madama Butterfly’.

Later ging Rankin zich toeleggen op karakterrollen, waaronder de Knusperhexe in ‘Hänsel und Gretel’, Don Basilio in ‘Le Nozze di Figaro’, Nathanaël en Spalanzani in ‘Les Contes d’Hoffmann’, de 1. Geharnischter in ‘Die Zauberflöte’, Arturo in ‘Lucia di Lammermoor’, Yamadori in ‘Madama Butterfly’, Scaramuccio in ‘Ariadne auf Naxos’, Valzacchi in ‘Der Rosenkavalier’, Schmidt in ‘Werther’, Altoum in ‘Turandot’, Achille in ‘La Belle Hélène’, Edwin in ‘Die Csárdásfürstin’, Rev. Horace Adams in ‘Peter Grimes’ en Red Whiskers in ‘Billy Budd’.

Onlangs zong Rankin bij de Deutsche Oper am Rhein nog de rol van Fürst Basil Basilowitsch in ‘Der Graf von Luxemburg’ van Franz Lehár. De stem van Rankin is door het label Naxos vastgelegd in de partij van Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ (Bremen, 1997).

Lees in Musik Heute

© Klaudia Taday