13-12-2017

Op 5 december 2017 is de Belgische coloratuursopraan Claudine Arnaud overleden.

Claudine Arnaud werd op 9 januari 1940 als Claudine Verhelle in Brussel geboren en studeerde in de Belgische hoofdstad bij Mina Bolotine.  Haar operadebuut maakte Claudine Arnaud als de Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart bij de Vlaamse Opera. In 1960 debuteerde zij in de Munt Opera van Brussel en daar zou zij blijven zingen tot in 1970.

Bij de Opéra de Paris zong Claudine Arnaud in 1963 de rol van Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach. Zij maakte op 19 juli 1963 haar debuut bij het Glyndebourne Festival als de Königin der Nacht onder leiding van Vittorio Gui en keerde daar het seizoen erop voor de productie terug.

Bij De Nederlandse Operastichting zong Claudine Arnaud in 1969 de rol van Bolivia in ‘Reconstructie’ van Andriessen, De Leeuw, Schat en Van Vlijmen en in oktober 1970 Zdenka in ‘Arabella’ van Richard Strauss.

Gastoptredens brachten Claudine Arnaud verder naar Gent, Luik, Verviers, Bordeaux en Bonn. Andere rollen van haar repertoire waren Gilda in ‘Rigoletto’, Donna Anna en Zerlina in ‘Don Giovanni’, Leïla in ‘Les Pêcheurs de Perles’, Zdenka in ‘Arabella’, Sophie in ‘Der Rosenkavalier’, de titelrol in ‘Manon’ van Massenet, Musetta in ‘La Bohème’, Woglinde in ‘Der Ring des Nibelungen’, Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Zerbinetta in ‘Ariadne auf Naxos’, de titelrol in ‘Lucia di Lammermoor’ en Princesse Saamcheddine in ‘Mârouf’ van Henri Rabaud.

Later was Claudine Arnaud docente aan het Conservatoire Royal de Mons. Zij overleed in Brussel.

Lees in Crescendo

Kijk op YouTube