12-12-2017

De Franse dirigent Roberto Benzi werd op 12 december 1937 in Marseille geboren.

Roberto Benzi kreeg pianoles vanaf zijn vierde jaar. Op 7-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Parijs voor zijn opleiding aan het conservatorium van de Franse hoofdstad. In Parijs kreeg hij al voor zijn 10e levensjaar dirigeerlessen van André Cluytens. Het debuut van Benzi als dirigent volgde op 2 juli 1948.

Vervolgens werd Benzi door regisseur Georges Lacombe uitgekozen om hoofdrollen te spelen in de muziekfilms ‘Prélude à la Gloire’ (1949) en ‘L’Appel du Destin’ (1952). Toen hij veertien jaar was, ging hij studeren bij het College van Françonville bij Parijs.

Zijn operadebuut maakte Benzi in 1954 op zijn 16e in Marseille in ‘Il Barbiere di Siviglia’ met Mado Robin als Rosina. In 1959 dirigeerde hij met groot succes ‘Carmen’ van Bizet in de Opéra de Paris. Op 6 december 1969 maakte hij zijn debuut bij De Nederlandse Operastichting met ‘Tosca’.

Benzi trad op 11 december 1972 voor het eerst op in de Metropolitan Opera van New York met ‘Faust’ van Gounod. Hij zou deze opera negen maal in de Met dirigeren.

In Ahoy te Rotterdam dirigeerde Benzi in 1975 het Rotterdams Philharmonisch Orkest tijdens een concert van Cristina Deutekom en José Carreras. Van 1989 tot 1998 was Benzi chefdirigent van Het Gelders Orkest en onderwijl was hij tussen 1991 en 1995 artistiek directeur en chefdirigent van het Nationaal Jeugd Orkest (NJO).

Roberto Benzi was getrouwd met de Franse mezzosopraan Jane Rhodes, die in 2011 overleed.

Kijk op YouTube