06-12-2017

De Italiaanse operacomponist Giovanni Pacini overleed op 6 december 1867 in de Toscaanse stad Pescia.

Giovanni Pacini werd op 2 februari 1796 in de Siciliaanse stad Catania geboren en kwam uit een muzikale familie. Hij begon in 1813 op 17-jarige leeftijd aan zijn eerste opera ‘Don Pomponio’, maar liet het werk onvoltooid. In de tien jaren daarna componeerde Pacini ruim twintig opera’s, die echter geen succes hadden aangezien zij in de schaduw van Rossini’s opera’s stonden. Nadat Rossini zich rond 1824 in Parijs had gevestigd, moesten Pacini’s opera’s concurreren met de werken van Vincenzo Bellini (1801-1835) en Gaetano Donizetti (1797-1848).

Pacini kreeg in 1840 het verzoek van het Teatro San Carlo in Napels een opera te componeren op een libretto van Salvatore Cammarano. Deze opera ‘Saffo’ beleefde zijn succesvolle wereldpremière op 29 november 1840 in het Teatro San Carlo en werd daarna wereldwijd opgevoerd. Uiteindelijk schreef Pacini rond de zeventig opera’s, waarvan de meeste in vergetelheid zijn geraakt. Enkele daarvan zijn op CD uitgebracht, waaronder ‘Carlo di Borgogna’ (Opera Rara), ‘Saffo’ (Marco Polo, Opera d’Oro) en ‘Maria, Regina d’Inghilterra’ (Opera Rara).