04-12-2017

Op 2 december 2017 is de Amerikaanse tenor William Blankenship overleden.

William Blankenship werd op 7 maart 1928 in de Texaanse plaats Gatesville geboren. Hij won in 1947 een beurs voor drie jaren om te studeren bij de Amerikaanse sopraan Mary McCormic aan de University of North Texas College of Music, waar hij in 1950 zijn Bachelor of Music behaalde. Na drie jaren militaire dienst studeerde hij tussen 1953 en 1955 aan de Juilliard School bij de Amerikaanse bariton Mack Harrell en de Deense sopraan Povla Frijsh.

In 1954 werd Blankenship door Mary Garden uitgekozen voor de operabeurs van de National Arts Foundation met engagementen voor Franse en Italiaanse operahuizen inclusief een beurs aan de Weense muziekacademie in 1955 en 1956. Hij maakte in 1956 zijn Europese debuut in Klagenfurt.

Blankship debuteerde op 24 januari 1967 in de Wiener Staatsoper als Conte Almaviva in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini. Hij zou tot en met 1979 in de Wiener Staatsoper 30 rollen in ruim 200 voorstellingen zingen.

Europese gastoptredens brachten hem verder naar de Wiener Volksoper, Stuttgart, Hamburg, Braunschweig (1957–1960), Bern (1960), Mannheim, München (vanaf 1965) en Bregenz (1972 als Phoebus in ‘The Fairy-Queen’ van Purcell). Verder zong hij tijdens internationale festivals van Moskou, Salzburg, Wenen, München en Rio de Janeiro. In de Verenigde Staten zong hij onder andere bij de Santa Fe Opera, Dallas Opera en Houston Grand Opera, in San Antonio en San Diego (1968).

De stem van William Blankenship is onder meer vastgelegd als Cassio in ‘Otello’ van Verdi (DVD Arthaus Musik), als Max in ‘Jonny spielt auf’ van Křenek (CD Vanguard Classics) en als Diomedes in ‘Penthesilea’ van Schoeck (LP Harmonia Mundi).

William Blankenship overleed in Wenen.

Lees in Vorarlberg Online