29-11-2017

Op 28 november 2017 is de Franse tenor Paul Finel overleden.

Paul Finel werd op 18 december 1924 in Villeveyrac (Hérault) geboren. Hij studeerde zang voordat hij in 1954 werd geëngageerd door La Réunion des Théâtres Lyriques Nationaux (RTLN), een etablissement van de Opéra de Paris en de Opéra-Comique.

Vanaf 1956 zong hij in de Opéra Garnier in de titelrollen van ‘La Damnation de Faust’ van Berlioz en ‘Faust’ van Gounod, Roméo in ‘Roméo et Juliette’ van Gounod, Don José in ‘Carmen’ en Radamès in ‘Aida’. Bij de Opéra Comique zong hij de titelrol in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach en ‘Werther’ van Massenet en verder Dick Johnson in ‘La Fanciulla del West’ van Puccini. Andere rollen van zijn repertoire waren de titelrollen van ‘Otello’ van Verdi, ‘Andrea Chénier’ van Giordano en ‘Lohengrin’ van Wagner en bovendien Florestan in ‘Fidelio’.

Paul Finel werkte op 25 november 1954 mee aan de concertante wereldpremière van ‘Vuurvogel’ van Prokofiev als Agrippa in het Théâtre des Champs-Élysées van Parijs. Paul Finel zong twee maal in de Wiener Staatoper. Daar was hij in 1964 Don José en in 1966 Faust van Gounod.

Zijn stem is op plaatopnamen vastgelegd in integrale partijen als de Chevalier de la Force in ‘Dialogues des Carmélites’ en Agrippa in ‘Vuurvogel’ van Prokofiev (1957, label Véga) en in Franstalige opnamen van hoogtepunten uit ‘Tosca’ (1960, label Pathé) en uit ‘La Traviata’ (1959, label EMI). Paul Finel overleed in een ziekenhuis in Riom.

Lees in Forum Opéra

Kijk op YouTube