29-11-2017

Carles Puigdemont heeft op 29 november 2017 in Gent de operavoorstelling ‘Le Duc d’Albe’ van Opera Vlaanderen bezocht.

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont kwam naar ‘Le Duc d’Albe’ op uitnodiging van Aviel Cahn, artistiek directeur van Opera Vlaanderen. Die ziet in ‘Le Duc d’Albe’ een aantal parallellen met de politieke impasse in Spanje, waar Puigdemont de Catalaanse onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. ‘Le Duc d’Albe’ gaat over de Spaanse onderdrukking en de Nederlandse opstand in 1568.

De Spaanse regering-Rajoy wil Puigdemont berechten voor rebellie, opruiing en verduistering van overheidsgeld. Er loopt momenteel een Europees aanhoudingsmandaat tegen de Catalaanse politicus, maar het is aan het Belgisch gerecht om over te gaan tot een arrestatie en zijn eventuele uitlevering. Ook de Spaanse ambassadeur was woensdagavond welkom, maar die ging niet op de uitnodiging in.

Lees in VRT