26-11-2017

Op 23 november 2017 is de Amerikaanse sopraan Carol Neblett overleden.

Carol Neblett werd op 1 februari 1946 in de Californische plaats Modesto geboren en studeerde aan de University of California te Los Angeles.

Zij maakte in 1969 haar operadebuut bij de New York City Opera als Musetta in ‘La Bohème’ van Puccini. Bij de New York City Opera zong zij in talrijke opera’s, waaronder ‘Mefistofele’, ‘Prins Igor’, ‘Faust’, ‘Manon’, ‘Louise’, ‘La Traviata’, ‘De gouden Haan’, Michaëla in ‘Carmen’, ‘Le Nozze di Figaro’, Donna Elvira in ‘Don Giovanni, ‘L’Incoronazione di Poppea’, ‘Ariadne auf Naxos’ en ‘Die tote Stadt’.

In 1973 zorgde zij voor internationale krantenkoppen met een naaktscène in ‘Thaïs’ van Massenet bij de New Orleans Opera Association. In 1976 zong zij bij de Lyric Opera of Chicago de titelrol in ‘Tosca’ naast Luciano Pavarotti. Op 23 mei 1976 maakte zij haar debuut in de Wiener Staatsoper in de titelrol in ‘La Fanciulla del West’ van Puccini. Verder zong zij in Wenen nog Senta in ‘Die fliegende Holländer, Vitellia in ‘La Clemenza di Tito’ en Chrysothemis in ‘Elektra’. Op 24 mei 1977 zong zij de titelrol in ‘La Fanciulla del West’ in het Royal Opera House Covent Garden te Londen naast Plácido Domingo ter gelegenheid van het zilveren kroonjubileum van Queen Elizabeth II.

Carol Neblett maakte op 8 maart 1979 haar debuut in de Metropolitan Opera van New York als Senta in ‘Die fliegende Holländer’. Zij zou bij de Met tot en met 1993 in totaal 84 optredens geven ‘Tosca’, ‘La Bohème’, ‘Un Ballo in maschera’, ‘Don Giovanni’, ‘Manon Lescaut’, ‘Falstaff’ en ‘La Fanciulla del West’.

Gastoptredens brachten haar verder naar San Francisco, Los Angeles, Buenos Aires, Salzburg, Hamburg, Los Angeles. Neblett was verder artist in residence en zangdocente aan de Chapman University in Southern California. Zij was ook lid van de faculteit van de International Lyric Academy in Rome.

Haar stem is vastgelegd op opnamen als Musetta in ‘La Bohème’ (Angel/EMI), als Minnie in ‘La Fanciulla del West’ (DGG), in de Tweede Symfonie van Mahler (DGG) en als Marietta in ‘Die tote Stadt’ (RCA). Op DVD is zij te bewonderen als Vitellia in ‘La Clemenza di Tito’ (DG) en ‘La Fanciulla del West’ (Kultur, live).

Lees in Platea Magazine