23-11-2017

Op de zolder van de Universitätsbibliothek in Kassel is de verloren gewaande partituur van de opera ‘Gänseliesel’ van de Duitse componiste Luise Greger teruggevonden.

Luise Greger werd op 27 december 1862 in Greifswald geboren en haar sprookjesopera ‘Gänseliesel’ beleefde op 10 december 1933 zijn wereldpremière in het Stadttheater van Baden-Baden.

In de zomer van 1939 werd Luise Greger op 76-jarige leeftijd opgenomen in een psychiatrische instelling van de plaats Hofgeismar in Nordhessen bij Kassel. Vanwege een “allmählich zunehmenden senilen Seelenstörung” werd zij begin december 1943 in het kader van het nationaal-socialistische euthanasieprogramma met een verzameltransport naar de psychiatrische instelling Merxhausen gedeporteerd, waar zij drie weken later op 25 januari 1944 aan ondervoeding (“stille Euthanasie”) stierf.

Van haar opera ‘Gänseliesel’ was lange tijd slechts het piano-uittreksel bekend. Voor een herneming van het werk in 2012 in Kassel orkestreerde Barbara Gabler dit piano-uittreksel en bewerkte Klaus Schützmannsky het libretto. In november 2017 is nu de verloren gewaande partituur teruggevonden op de zolder van de Murhardschen Bibliothek – onderdeel van de Universitätsbibliothek – te Kassel.

Lees in Neue Musikzeitung