22-11-2017

Op 22 november 2017 is de Russische bariton Dmitri Hvorostovsky in Londen overleden. De operaster was al geruime tijd ziek.

Dmitri Hvorostovsky werd op 16 oktober 1962 als Дмитрий Александрович Хворостовский in Krasnoyarsk geboren. Hij studeerde aan de School voor Kunsten in zijn geboorteplaats en maakte zijn debuut bij de Krasnoyarsk Opera in de rol van Marullo in ‘Rigoletto’. In 1989 won hij de BBC Cardiff Singer of the World Competition.

Op 12 mei 1992 debuteerde hij in het Royal Opera House Covent Garden te Londen als Sir Riccardo Forth in ‘I Puritani’ van Bellini. Zijn laatste optreden in Londen was op 19 oktober 2011 als Germont in ‘La Traviata’.

In het Teatro alla Scala van Milaan maakte hij op 23 november 1992 zijn debuut met een recital. Zijn operadebuut in de Scala was een half jaar later op 1 april 1993 als Silvio in Pagliacci’ van Leoncavallo.

Ook als Sir Riccardo Forth in ‘I Puritani’ zong hij een jaar later op 2 mei 1994 voor het eerst in de Wiener Staatsoper. Hier zou hij met tien verschillende rollen in 72 voorstellingen optreden.

Hvorostovsky maakte op 26 oktober 1995 zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als Jeletsky in ‘Schoppenvrouw’ van Tsjaikovsky. Hij zong in de Met in 183 voorstellingen. Laatste operaoptreden in de Met was als Luna in ‘Il Trovatore’ op 3 oktober 2015.

Op 21 mei 2003 trad hij voor het eerst op in de Opéra de Paris als Almaviva in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Hij zong in Parijs vijf rollen, waarvan vier van Verdi. Zijn laatste optreden bij de Opéra de Paris was op 24 septembre 2014 als Germont in ‘La Traviata’.

In 2015 werd bij Dmitri Hvorostovsky een hersentumor ontdekt, waarna hij optredens moest afzeggen. Nog zong hij in 2016 in de Wiener Staatsoper als Renato in ‘Un Ballo in Maschera’, de titelrol in ‘Simon Boccanegra’ en zijn laatste uitvoering op 29 november 2016 als Germont in ‘La Traviata’. Op 7 mei 2017 gaf Hvorostovsky een verrassingsoptreden in de Metropolitan Opera van New York tijdens de 50ste verjaardag van de Met in Lincoln Center. Hij zong daar “Cortigiani, vil razza dannata” uit ‘Rigoletto’ van Verdi voor een uitzinnig publiek.

Lees in TASS

Kijk op YouTube

© Sergey Karpov