17-11-2017

De Italiaanse operacomponist Carlo Enrico Pasta werd op 17 november 1817 in Milaan geboren.

Carlo Enrico Pasta zou een neef van Giuditta Pasta geweest zijn. Hij studeerde muziek in Milaan en Parijs en zijn eerste opera ‘I Tredici’ ging in 1851 in het Teatro Sutera van Turijn in première. Maar Pasta was in Italië niet erg succesvol, waarop hij naar Zuid-Amerika vertrok. Hij vestigde zich in 1855 in de Peruaanse hoofdstad Lima en componeerde daar in eerste instantie een aantal zarzuela’s. Tot Pasta’s zarzuela’s behoren het populaire ‘La Cola del Diablo’, ‘El Loco de la Guardilla’, ‘Rafael Sanzio’, ‘El Pobre Indio’ en ‘Placeres y Dolores’.

Daarna schreef hij in Perú opera’s met als onderwerpen de Peruaanse folklore en pre-Columbiaanse geschiedenis. In 1871 ging ‘La Fronda’ en in 1872 ‘Una Tazza di Thé’ in première in Lima, waarmee hij zich bewees als de Peruaanse equivalent van de Braziliaanse componist Carlo Gomes. Naar aanleiding van de première van zijn opera ‘Atahualpa’ – gebaseerd op een Indiaans thema – op 23 november 1875 was Pasta terug in Italië in het Teatro Paganini van Genoa’. De opera beleefde zijn eerste opvoering in Perú onder leiding van dirigent Francesco Rosa in het Teatro Principal van Lima op 1 november 1877. Carlo Enrico Pasta overleed op 31 augustus 1898 in Milaan.

Kijk op YouTube