16-11-2017

Carles Puigdemont komt naar de productie ‘Le Duc d’Albe’ van Opera Vlaanderen in Gent kijken.

Carles Puigdemont gaat daarmee in op de publieke uitnodiging die Aviel Cahn, artistiek directeur van Opera Vlaanderen, deed in een opiniestuk in De Tijd aan zijn adres én aan dat van de Spaanse Ambassadeur. In het opiniestuk (De Tijd, 15 november) werden Puigdemont en de Spaanse ambassadeur uitgenodigd om een voorstelling bij te wonen van de opera ‘Le Duc d’Albe’ van Gaetano Donizetti (1797-1848) en Giorgio Battistelli (*1953), die vanaf vrijdag 17 november 2017 in Opera Gent te zien is. Volgens Aviel Cahn zijn er immers heel wat parallellen te trekken tussen het 16de eeuwse verhaal en de actualiteit.

In de opera vecht het Vlaamse volk tegen de Spaanse overheersing door de Hertog van Alva. Voor geen van de partijen loopt het echter goed af.

“Donizetti gebruikt de politieke context van de Spaanse bezetting als achtergrond voor de aspiraties en de tragische ondergang van zijn personages,” aldus Aviel Cahn in het opiniestuk. “En hij laat ons zien hoe in het manipulatieve spel, ingegeven door persoonlijke, emotionele motieven, vooral het volk slachtoffer wordt. Niet de haat of de revolte, maar de waardigheid van het volk wilde Donizetti daarom tonen. (…) Zo lijkt deze opera de boodschap uit te dragen dat als de politiek er niet in slaagt tot een oplossing te komen uiteindelijk het volk onthoofd wordt.”

Cahn hoopte in het opiniestuk dat de opera een moment van reflectie kan bieden voor de Catalaanse en Spaanse vertegenwoordigers; “ Een nieuwe revolutie zal na die avond wellicht niet plaatsvinden. Maar misschien zullen de excellenties na deze opera-ervaring terug meer waardigheid op de agenda plaatsen,” besloot het opiniestuk.

Carles Puigdemont gaat nu op de uitnodiging in en komt op 29 november 2017 naar de voorstelling kijken. De Spaanse ambassadeur laat zich verontschuldigen.