27-10-2017

Op 27 oktober 2017 is de Brits-Nederlandse tenor Brian Galliford overleden.

Brian Galliford werd op 8 januari 1964 geboren in Orpington in het zuidoosten van de regio Groot-Londen. Hij studeerde aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen en maakte zijn operadebuut als Le Mari in ‘Les Mamelles de Tirésias’ van Poulenc met de Cambridge University Opera Society in het Edinburgh Fringe Festival in 1986.

In 1991 kwam hij naar Nederland waar hij voor het eerst optrad als de Male Chorus in ‘The Rape of Lucretia’ van Britten bij de Stichting Kameropera Rotterdam. In dat jaar maakte hij van Nederland zijn thuisland. In het seizoen 1992/1993 was hij te bewonderen als Old Deuteronomy in de Nederlandse productie van de musical ‘Cats’.

Brian Galliford zong op 20 januari 1995 de rol van Sjoerd in de opera ‘Rixt’ van Henk Alkema in de Stadsschouwburg De Harmonie van Leeuwarden. Ook in 1995 werkte hij bij het muziektheatergezelschap Taller Amsterdam mee in de rol van Hans Scholl in een productie van ‘Weisse Rose’ van Zimmermann.

Tussen 1995 en 2000 trad Galliford ieder jaar op bij de Reisopera. Daar maakte hij zijn debuut in 1995 als Maestro Trabuco in ‘La Forza del Destino’ van Verdi. In 1996 was hij terug bij het gezelschap als Fatty in ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny’ en als Un Giudice in ‘Un Ballo in Maschera’. In 1997 vertolkte hij bij de Reisopera de 4. Jude in ‘Salome’ onder leiding van Valery Gergiev (!). In 1998 zong hij er Piet vom Fass in ‘Le Grand Macabre’ van Ligeti en Maestro di Ballo in ‘Manon Lescaut’ van Puccini. In 1999 zong hij bij het gezelschap Monostatos in ‘Die Zauberflöte’ en in 2000 trad hij er op als Bob Boles in ‘Peter Grimes’. Zijn laatste optreden bij de Reisopera was in 2002 als Gran Sacerdote in ‘Idomeneo’. Bij Opera Zuid was Galliford in 1997 nog te gast geweest voor de rollen van Peppe/Arlecchino in ‘Pagliacci’.

Brian Galliford verzorgde regelmatig gastoptredens bij De Nederlandse Opera (DNO). Hij maakte er op 1 juni 1995 zijn debuut bij DNO als één van de Lehrbuben in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’. Verder zong hij bij DNO karakterrollen als Ein Diener in ‘Capriccio’ (2000), Misail in ‘Boris Godoenov’ (2001, 2008), de 3. Jude in ‘Salome’ (2002), de 2. Junge Offizier en de Bediente der Gräfin in ‘Die Soldaten’ (2003, 2010), de Haushofmeister bei Faninal in ‘Der Rosenkavalier’ (2004, 2011), Rev. Horace Adams in ‘Peter Grimes’ (2004) en Graf Albert in ‘Die tote Stadt’ (2005).

Ook in zijn vaderland Engeland trad hij vaak op. Als Tanzmeister werkte hij mee aan een productie van ‘Ariadne auf Naxos’ bij de Welsh National Opera in 2004. Eveneens in 2004 maakte hij zijn debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Bob Boles in ‘Peter Grimes’. Tijdens het Glyndebourne Festival 2006 trad hij op als Lopez in ‘Verloving in een Klooster’ van Prokofiev. Bij de English National Opera was hij te bewonderen als Iro in ‘Il Ritorno d’Ulisse in Patria’ van Monteverdi in 2011, Mucius in ‘Caligula’ van Glanert in 2012 en als Monostatos in ‘Die Zauberflöte in 2013. In 2012 zong hij Bardolpho in ‘Falstaff’ bij de Opera Holland Park. In de herfst van 2013 trad hij op in een semiconcertante opvoering van ‘Peter Grimes’ met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Jurowski.

Zijn buitenlandse carrière bracht Brian Galliford verder als Piet vom Fass in ‘Le Grand Macabre’ naar het Staatstheater Hannover (1998), het Teatro Nacional de São Carlos van Lissabon (1999), de Vlaamse Opera (2000) en de Komische Oper Berlin (2003, 2005). In Bregenz gaf hij gastoptredens als Pásek in ‘Het Sluwe Vosje’ van Janáček (2003) en Herodes in ‘Salome’ (2006). Bij de Vlaamse Opera zong hij nog in 2002 de rol van Balthazar Zorn in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’. Bij de Wiener Kammeroper vertolkte hij Sir Philip Wingrave in ‘Owen Wingrave’ van Britten (2009) en Oberst in ‘Gespenstersonate’ van Reimann (2010). In 2011 maakte Galliford zijn Franse debuut in de hoofdrol van Don Jerome in ‘Verloving in een Klooster’ van Prokofiev in het Théâtre du Capitole van Toulouse. Deze productie bracht hem in dat jaar ook naar de Opéra Comique van Parijs. In Toulouse zong hij in 2013 nog de rol van Ménélas in ‘La Belle Hélène’ van Offenbach. In 2013 vertolkte hij ook de rol van The Fool in ‘Gawain’ van Birtwistle tijdens de Salzburger Festspiele.

Brian Galliford werkte mee aan diverse wereldpremières, waaronder ‘Los Heraldos’ van Ilse van de Kasteelen (1994), ‘Rixt’ van Henk Alkema (1995), ‘Cuentos de la Alhambra’ van José Luis Greco (1996) en als 1st Patient en Provocateur in ‘A Dog’s Heart’ van Alexander Raskatov bij DNO (2010). Met die laatste productie maakte Galliford in 2013 zijn debuut in de Scala van Milaan. Ook zong hij in dat jaar bij DNO nog de rol van Balthasar Zorn in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’.

Gedurende zijn loopbaan zong hij met dirigenten als Antonio Pappano, Simon Rattle, Vladimir Jurowski, Esa Pekka-Salonen, Carlo Rizzi, Kenneth Montgomery, Ingo Metzmacher, Ryan Wigglesworth, Hartmut Haenchen, Peter Eötvös, Edo de Waart, Reinbert de Leeuw en Valery Gergiev.

Het laatste optreden van Brian Galliford was op 8 februari 2014 in de Oper Frankfurt als Oberst in ‘Die Gespenstersonate’ van Aribert Reimann naast Anja Silja als Die Mummie.

Kijk op YouTube