27-10-2017

De Amerikaanse componist Dominick Argento werd op 27 oktober 1927 in York (Pennsylvania) geboren.

Na de highschool begon hij een pianostudie aan het Peabody Conservatorium, maar ruilde deze studie al snel in voor een studie compositie. Zijn leraren waren Nicholas Nabokov, Henry Cowell en Hugo Weisgall. Argento verbleef ook een jaar in Florence vanwege een beurs en studeerde daar kort bij Luigi Dallapiccola. Argento ging door met studeren, dit keer aan de Eastman School of Music, waar hij studeerde met Alan Hovhaness, Bernard Rogers en Howard Hanson. In 1958 verhuisde Argento naar Minneapolis en begon hij samen met zijn vrouw Carolyn muziektheorie en compositie te onderwijzen aan de University of Minnesota. Hij schreef werken voor het toen pas geopende Guthrie Theater en stichtte in 1963 samen met John Olson-Scrymgeour het Center Opera Company, dat daar nog steeds zijn thuisbasis heeft.

Het compositorische werk van Dominick Argento omvat naast enkele instrumentale werken vooral vocale composities. Hieronder zijn talrijke succesvolle opera’s zoals ‘Sicilian Limes’ (1954), ‘The Boor’ (1957), ‘Colonel Jonathan the Saint’ (1958-1960), ‘The Masque of Angels’ (1964), ‘Christopher Sly’ gebaseerd op ‘The Taming of the Shrew’ (1962), ‘The Shoemaker’s Holiday’ gebaseerd op een toneelstuk van Thomas Dekker (1967), ‘Postcard from Morocco’ (1971), ‘The Voyage of Edgar Allan Poe’ libretto Charles Nolte en een opdracht van Minnesota Opera en university (1976), ‘Miss Havisham’s Fire’ libretto Scrymgour en opdracht van New York City Opera (1977), later omgewerkt tot ‘Miss Havisham’s Wedding Night’ (1981) en in 1995 weer gereviseerd tot de oorspronkelijke titel, ‘Casanova’s Homecoming’ libretto van de componist voor de Minnesota Opera (1984), ‘The Aspern Papers’ libretto van de componist gebaseerd op een verhaal van Henry James (1988) en ‘The Dream of Valentino’ première in Kennedy Center (1994).

Vanaf de jaren zeventig ontstonden meerdere liederencycli, waarvan het voor Janet Baker gecomponeerde ‘From the Diary of Virginia Woolf’ in 1975 de Pulitzer Prize of Music won. In 2004 kreeg Argento voor zijn cyclus ‘Casa Guidi’ een Grammy in de categorie ‘Beste hedendaagse klassieke compositie’. In zijn muziek combineert Dominick Argento atonaliteit en twaalftoontechniek in een vooral tonale context.

Kijk op YouTube