17-10-2017

De Franse tenor Albert Voli werd op 17 oktober 1932 geboren.

Albert Voli studeerde in eerste instantie aan het Institut Carron in Cannes, vanaf 1950 aan het conservatorium van Nice bij Édouard Rouard en vanaf 1952 aan het Conservatoire National van Parijs, waar hij in 1956 een zangwedstrijd van de laatste klas won.

Voli debuteerde in 1957 bij de Grand Opéra Paris, waar hij sindsdien lyrische rollen van het Franse en Italiaanse operarepertoire zong. In 1966 werkte hij bij de Opéra-Comique van Parijs mee aan een productie van ‘Béatrice et Bénédict’ van Berlioz.

Hij maakte op 21 januari 1969 zijn debuut bij De Nederlandse Operastichting te Amsterdam in de tweeluik ‘Le Rossignol’ van Stravinsky (als Le Pêcheur) en ‘L’Heure Espagnole’ van Ravel (Gonsalve) in het kader van het Holland Festival.

Gastoptredens brachten hem verder naar de Koninklijke Opera van Wallonië te Luik, de Munt Opera van Brussel, Bern, Genève, Montreal, Wenen, Palermo, Lissabon en diverse Franse operahuizen.

Overige rollen van zijn repertoire waren onder andere Thepsis in ‘Platée’ van Rameau, Camille in ‘Die lustige Witwe’ van Lehár, Helenus en Iopas in ‘Les Troyens’ van Berlioz, Alfredo in ‘La Traviata’ van Verdi, Gérald in ‘Lakmé’ van Delibes, Almaviva in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini, Vincent in ‘Mireille’ van Gounod en Pelléas in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy.

De stem van Albert Voli is in 1969 vastgelegd door HMV als Remendado op een opname van ‘Carmen’ onder leiding van de Rafael Frühbeck de Burgos.

Kijk op YouTube