12-10-2017

Het Fries Museum in Leeuwarden staat op 15 oktober 2017 stil bij de dood van Mata Hari. Op die dag is het exact honderd jaar geleden dat de Nederlandse bij Parijs werd geëxecuteerd.

Mata Hari werd geboren als Margaretha Zelle en zette het vrouwbeeld van een eeuw geleden op zijn kop, door zichzelf opnieuw uit te vinden als oosterse danseres en zich als courtisane te laten onderhouden. Zij werd door de Fransen schuldig bevonden aan spionage en op 15 oktober 1917 om kwart over zes ’s ochtends gefusilleerd met twaalf geweerschoten.

In de Dorpskerk van de woonwijk Huizum te Leeuwarden wordt haar dood op zondag 15 oktober 2017 op exact hetzelfde tijdstip herdacht. De Huizumer kerkklokken luiden twaalf keer, voor iedere kogel een klokslag. Later op de ochtend zingt de sopraan Claron MacFadden voorproefjes uit het Mata Hari-programma van muziektheater Transparant dat in februari 2018 in premiere gaat. Ook Gerard Rinsma en Douwe Tamminga zingen Mata Hari-liederen, gevolgd door vier leden van de Kleine Opera uit Haarlem met enkele aria’s uit de opera ‘De Zaak Mata Hari’, die op 27 december 2017 in Stadsschouwburg De Harmonie gespeeld wordt. Het programma in de Dorpskerk is uitverkocht.

Lees in Leeuwarder Courant