12-10-2017

Op 9 oktober 2017 is de Amerikaanse operadirigent Vincent La Selva overleden.

Vincent La Selva werd op 17 september 1929 in Cleveland geboren. In 1973 richtte hij de New York Grand Opera op en dirigeerde op 23 mei 1973 de opening van het operagezelschap met ‘La Bohème’ van Puccini. De New York Grand Opera presenteerde gedurende 39 jaren geënsceneerde operaproducties, die vaak in het Central Park van New York werden opgevoerd. De voorstellingen waren gratis voor het publiek toegankelijk en werden door zo’n drie miljoen toeschouwers bezocht.

De New York Grand Opera bracht vele Amerikaanse en New Yorkse operapremières. Zo beleefde ‘La Bohème’ van Leoncavallo en ‘Stiffelio’ van Verdi er hun Amerikaanse première. Verder presenteerde het gezelschap onder andere de eerste geënsceneerde productie van ‘Giovanna D’Arco’ van Verdi in Amerika en van Verdi’s ‘Aroldo’ en ‘Jérusalem’ in New York.

La Selva zelf dirigeerde 55 verschillende opera’s in zo’n 350 voorstellingen. In 2001 sloot hij na acht jaren de cyclus met alle 28 chonologisch gespeelde opera’s van Verdi af met een uitvoering van het ‘Messa da Requiem’. La Selva bleef opera’s van Verdi en Puccini dirigeren in Central Park tot 2012. Hij overleed aan de complicaties van dementie.

Lees in The New York Times

© Kathy Willens