30-09-2017

Op 29 september 2017 is de Nederlandse bas-bariton Pieter Vis overleden.

Pieter Vis werd op 18 mei 1949 in Rotterdam geboren. Daar startte hij als jongenssopraan zijn internationale zangcarrière. Op 13 jarige-leeftijd zong hij onder meer als solist bij het Rotterdams Jongens koor, de Wiener Sängerknaben en de Maastrichter Staar.

Zijn klassieke opleiding volgde hij bij de sopraan Iza Valeton-Maas Geesteranus en de alt Annie Hermes. In de zeventiger jaren behaalde hij het staatsdiploma solozang en won in deze periode verschillende eerste prijzen op binnen- en buitenlandse concoursen.

Van Pieter Vis verschenen ruim 50 langspeelplaten en diverse solo-cd’s. Internationale bekendheid genoot hij behalve als zanger ook als dirigent en zangpedagoog. Daarnaast componeerde hij ook religieuze (koor)liederen in laatromantische stijl.

Als bas-bariton-solist verleende Vis zijn medewerking aan uiteenlopende concerten waaronder het Festival Vlaanderen, de Salzburger Festspiele en de Berliner Festwochen. Hij trad op met gerenommeerde Europese koren waaronder het King College Choir, het Elburgs Stadsknapenkoor, de Poolse Nachtegalen en het Antwerps Kathedrale Knapenkoor.

Als coördinator van de Culturele Kring Groot Houten organiseerde hij talloze concerten en andere culturele activiteiten. In 1990 kreeg hij de bronzen Einstein Medaille voor Vrede en Cultuur van het Albert Einstein Instituut in New York.

Eind 2012 zette Pieter Vis na 55 jaar definitief een punt achter zijn zangersloopbaan. Hij bleef wel actief als dirigent en organisator van klassieke concerten en religieuze muziekfestivals.

Lees in Oud Houten