28-08-2017

Op 27 augustus 2017 is de Canadese sopraan Irene Salemka overleden.

Irene Salemka werd op 3 oktober 1931 in het plaatsje Steinbach bij Winnipeg in de Canadese provincie Manitoba geboren.

Zij maakte haar debuut tijdens het Montreal Festival in 1952 als Juliette in ‘Roméo et Juliette’ van Gounod naast Raoul Jobin en zong een jaar later bij de Canadian Opera Company als Cio-Cio-San in ‘Madama Butterfly’.

Zij ging daarna naar Duitsland en studeerde zang bij Hans Löwlein. Tussen 1956 en 1964 was zij verbonden aan de Oper Frankfurt en zong er rollen als Mimì in ‘La Bohème’, Cio-Cio San, de titelrol in ‘Die lustige Witwe’, Donna Elvira in ‘Don Giovanni’, Mélisande in ‘Pelléas et Mélisande’, Lauretta in ‘Gianni Schicchi’, Anne in ‘The Rake’s Progress’, Cleopatra in ‘Julius Caesar’, Sophie in ‘Der Rosenkavalier’, Pamina in ‘Die Zauberflöte’ en Concepción in ‘L’Heure Espagnole’ en trad er in 1966 nog op als Micaëla in ‘Carmen’. In Frankfurt zong zij onder leiding van Georg Solti en Paul Hindemith.

Irene Salemka maakte op 2 februari 1961 haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden als Helena in ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Britten. Zij keerde regelmatig terug naar Canada voor onder andere de rollen van Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’ (1960) en Hanna Glawari (1973) voor de CBC radio en TV en verder als Olympia, Giulietta, Antonia en Stella in ‘Les Contes d’Hoffmann bij de Vancouver Opera (1961) en Donna Elvira tijdens het Stratford Festival (1966).

Verder bracht haar carrière haar naar Stuttgart, Wenen, Napels, Milaan, Parijs en Basel.

Eind jaren zeventig trok zij zich terug uit de zangwereld. Zij woonde sinds 1991 in de plaats Collingwood in de Canadese provincie Ontario. Daar overleed zij na jarenlange beproevingen vanwege dementie.

Haar stem is vastgelegd onder andere in de rol van Elvira in een Duitstalige opname van ‘Don Giovanni’ door Deutsche Grammophon naast Dietrich Fischer-Dieskau. Irene Salemka trad tevens op in de Duitse films ‘Madame Dubarry’ en ‘Die lustige Witwe’ (1965).

Lees in Musical Toronto

© Regina Leader-Post