26-08-2017

Op 25 augustus 2017 is de Italiaanse bas Enzo Dara overleden.

Enzo Dara werd op 13 oktober 1938 in Mantua geboren en maakte zijn debuut in 1960 als Colline in ‘La Bohème’ van Puccini in de Italiaanse stad Fano.

Hij debuteerde op 15 juli 1968 in het Teatro alla Scala van Milaan als Fabrizio in ‘La Pietra del Paragone’ van Rossini. Hij zou in de Scala blijven zingen tot 2001 in opera’s als ‘La Finta Giardiniera’ van Mozart, ‘L’Elisir d’Amore’, ‘Linda di Chamounix’ en ‘Rita’ van Donizetti en ‘Il Barbiere di Siviglia’, ‘La Cambiale di Matrimonio’, ‘La Cenerentola’, ‘L’Italiana in Algeri’ en ‘Il Viaggio a Reims’ van Rossini. Met het gezelschap van de Scala zong hij in 1976 Dandini in ‘La Cenerentola’ in het Royal Opera House Covent Garden van Londen.

In de Wiener Staatsoper was Dara 53 maal te bewonderen. Hij maakte er op 22 oktober 1981 zijn debuut als Dandini en vertolkte er verder nog Taddeo in ‘L’Italiana in Algeri’, Barone di Trombonok in ‘Il Viaggio a Reims’ en Bartolo in ‘Il Barbiere di Siviglia’.

In de Metropolitan Opera van New York zong hij vanaf zijn debuut als Bartolo op 15 februari 1982 in 59 voorstellingen. Ook als Bartolo debuteerde hij officieel bij het gezelschap van het Royal Opera House Covent Garden van Londen op 22 maart 1985. De Parijse Opera zag hem voor het eerst op 16 september 1998 als Taddeo.

Enzo Dara schreef een biografie ‘Anche il Buffo nel suo Piccolo’, die in 1994 werd uitgebracht. Hij overleed in zijn geboortestad.

Lees in Codalario

Kijk op YouTube