13-08-2017

De Europese operagezelschappen hebben ook voor het seizoen 2017/2018 weer opdrachten gegeven voor interessante, nieuwe producties.

De Nationale Opera in Nederland presenteert een nieuwe productie van ‘La Forza del Destino‘ van Verdi door regisseur Christoph Loy met de geliefde Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek in de hoofdrol van Leonora (9 september t/m 1 oktober 2017).

De Griekse Nationale Opera in Athene geeft zijn eerste voorstelling van ‘Elektra‘ van Richard Strauss met Iréne Theorin in de titelrol, Agnes Baltsa als Klytämnestra en de Nederlandse heldentenor Frank van Aken als Aegisth. Het is op papier één van de meest opwindende producties van de Europese kalender deze herfst (15 t/m 31 oktober 2017).

Oper Frankfurt brnegt een nieuwe productie op de planken van ‘Rinaldo‘ van Händel met de upcoming Poolse countertenor Jakub Józef Orliński in de titelrol (16 september t/m 3 oktober 2017).

Opera Vlaanderen opent het seizoen met ‘Das Wunder der Heliane‘ van Korngold (8 september t/m 25 september 2017).

Höstsonaten‘ van de Finse componist Sebastian Fagerlund (1972) op een Zweeds libretto van Gunilla Hemming beleeft zijn wereldpremière bij de Fins Nationale Opera. De opera is gebaseerd op de film ‘Autumn Sonata’ van Ingmar Bergman, waarin Ingrid Bergman de egocentrische pianiste Charlotte speelde. De Zweedse mezzo Anne-Sofie von Otter zingt in de nieuwe opera de partij van Charlotte en de Zweedse sopraan Erika Sunnegårdh en Finse sopraan Helena Juntunen zijn haar dochters (8 september t/m 8 oktober 2017).

De Amerikaanse mezzo Jamie Barton maakte haar debuut in Madrid in een concertante versie van ‘La Favorite‘ van Donzetti (2 en 6 november 2017).

Het Teatro alla Scala van Milaan opent het nieuwe seizoen op 7 december 2017 met een nieuwe productie van ‘Andrea Chénier‘ met Anna Netrebko als Maddalena en haar echtgenoot Yusif Eyvazov in de titelrol (7 december 2017 t/m 5 januari 2018).

Lees in WQXR