12-08-2017

De Amerikaanse componist John Cage overleed op 12 augustus 1992 op 79-jarige leeftijd in New York.

John Milton Cage werd op 5 september 1912 in Los Angeles geboren. Hij was een avant-gardecomponist en één van de grootste vernieuwers van de klassieke muziek in de 20e eeuw. Hij was voor de Tweede Wereldoorlog bekend door zijn Oosters getinte muziekwerken. Na 1950 kwam hij met de radicale toepassing van het toevalselement in zijn muziek.

In de jaren dertig componeerde Cage al werken voor zangstem en piano zoals ‘Greek Ode’, ‘First Chapter of Ecclesiastes’, ‘Three Songs’ en ‘Five Songs’.

In de jaren veertig schreef hij ‘Forever and Sunsmell’ voor stem en slagwerk, ‘The Wonderful Widow of Eighteen Springs’ voor stem en gesloten piano, ‘She Is Asleep’ duet voor stem en prepared piano, ‘Four Dances (What So Proudly We Hail)’ voor stem en prepared piano en ‘A Flower’ voor stem en gesloten piano.

In 1952 schreef Cage 4′33″, een stuk waarin de uitvoerende muzikant gedurende de aangegeven tijd zelfs helemaal niets hoeft te doen. Het hele stuk bestaat akoestisch uit de toevallig aanwezige, niet geregisseerde omgevingsgeluiden. Zijn filosofie werd het om geluiden van buitenaf niet slechts te tolereren, maar zelfs als wezenlijke muzikale elementen in zijn composities op te nemen.

In 1970 componeerde Cage ‘Song Books’ (Solos for Voice 3–92). De verzameling bevat vier verschillende soorten werken: liederen, liederen met electronica, aanwijzingen voor een theatervoorstelling en aanwijzingen voor een theatervoorstelling met electronica. Elk werk kan door één of meerdere zangers worden vertolkt.

Eén van zijn laatste werken ‘Ten’ schreef Cage speciaal voor het Nederlandse Ives Ensemble.