04-08-2017

Op 3 augustus 2017 is de Amerikaanse sopraan Claudia Pinza op 92-jarige overleden.

Claudia Pinza werd op 27 juli 1925 in Buenos Aires als Claudia Tullia Domingo Antonio Maria Pinza geboren. Zij was de dochter van de Italiaanse bas Ezio Pinza (1892-1957). Haar peetmoeder was de sopraan Claudia Muzio en haar peetvader de dirigent Tullio Serafin. Toen Ezio Pinza zijn echtgenote Augusta Cassinelli in 1940 voor de ballerina Doris Leak verliet, verhuisden Augusta en Claudia van New York naar de Italiaanse stad Bologna.

Claudia Pinza maakte haar operadebuut in het Teatro Comunale Ponchielli in juni 1943 als La Musica in ‘L’Orfeo’ van Monteverdi naast Fedora Barbieri. Op 18 november 1947 debuteerde Claudia Pinza in de Metropolitan Opera van New York als Micaëla in ‘Carmen’ van Bizet met Risë Stevens in de titelrol. Verder zong de sopraan in de Met nog de rol van Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini naast Jan Peerce. Bij de San Francisco Opera zong zij de rollen van Donna Elvira in ‘Don Giovanni’ en Marguerite in ‘Faust’ van Gounod. In Philadelphia trad zij op in de titelrol van Verdi’s ‘La Traviata’.

Na een kort huwelijk in Amerika gaf Claudia Pinza haar zangcarrière op en keerde zij terug naar Italië. Vervolgens trouwde zij met de Italiaanse landbouwkundige Rolando Bozzolla in San Remo, aangezien in Italië echtscheiding niet was toegestaan in die tijd. Het echtpaar verhuisde daarna naar de stad Bellevue in de Amerikaanse staat Washington vanwege een medische behandeling van hun jongste zoon Simone.

Claudia Pinza Bozzolla doceerde vanaf 1979 aan de de University of Pittsburgh en verder aan de Duquesne University. Nog tot het laatste jaar voor haar overlijden gaf zij daar les. Tot haar leerlingen behoorde onder anderen de mezzosopraan Vivica Genaux. Claudia Pinza Bozzolla overleed na een reeks herseninfarcten in het Allegheny General Hospital in Pittsburgh.

Lees in Pittsburgh Post-Gazette