03-08-2017

Op 27 juli 2017 is de Britse sopraan Elisabeth Parry overleden.

Elisabeth Parry werd op 3 september 1921 als Mhari Elisabeth in Aberdeen geboren. Zij groeide op in de Schotse hooglanden en na de scheiding van haar ouders in Londen. Voor de Tweede Wereldoorlog nam zangles bij concertzanger Mark Raphael. Na de oorlog organiseerde zij tussen 1947 en 1949 in Wigmore Hall lunchconcerten voor musici die terugkwamen van het front.

Zelf maakte zij op 7 juli 1947 haar debuut tijdens het Glyndebourne Festival als Lucia in ‘The Rape Of Lucretia’ van Benjamin Britten met de English Opera Group onder leiding van Reginald Goodall. Kathleen Ferrier zong de titelrol. Dit was een jaar na de wereldpremière van de opera. In 1951 ontving Elisabeth Parry een beurs van de Italiaanse regering om te gaan studeren aan de Accademia Musicale Chigiana van Siena bij Giorgio Favaretto en Rome. Zij gaf recitals in Genua en radio-optredens in Frankrijk, Zwitserland en België.

In 1950 richtte zij met Phyllis Thorold het gezelschap de London Opera Players op, waar zij in meer dan 50 jaren honderden voorstellingen gaf met reisproducties in het Verenigd Koninkrijk. Haar autobiografie ‘Thirty Men and a Girl’ verscheen in 2011. In 2013 werd haar gedichtenbundel van ‘Reflections in Verse’ gepubliceerd.

Lees in Merthyr History