27-07-2017

De Spaanse componist Enrique Granados werd als Pantaleón Enrique Joaquín Granados y Campiña op 27 juli 1867 in de Catalaanse plaats Lerida geboren.

Enrique Granados studeerde in Barcelona piano bij Francisco X. Jurnet en Joan Baptista Pujol en compositie bij Felipe Pedrell. Tussen 1887 en 1889 ging Granados voor verdere studie naar Charles de Bériot in Parijs. Granados keerde in 1890 terug naar Barcelona, waar hij zijn eerste recitals gaf en zijn composities ten gehore bracht. Hij gaf vele concerten, waarvan sommige, met goede vrienden als Vincent d’Indy en Camille Saint-Saëns. Tussen 1895 en 1898 werden verschillende van Granados’ werken voor het eerst uitgevoerd, waaronder zijn eerste opera ‘Maria del Carmen’. Granados componeerde verder nog een aantal zarzuela’s en werd daarnaast beroemd met zijn liederenbundels ‘Colección de Tonadillas’ (1910) en ‘Colección de Canciones Amatorias’ (1915).

In 1912 ontmoette Granados de Amerikaanse pianist Ernest Schelling, die ervoor zorgde dat het werk van de Spaanse componist werk in Amerika uitgegeven werd. Tevens wist Schelling hem over te halen om zijn pianosuite ‘Goyescas’ uit 1911 – waaraan hij zeven jaren had gewerkt en die geïnspireerd was op schilderijen van Goya – tot een opera te bewerken. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling deze opera in 1914 in Parijs op te voeren, maar door de Eerste Wereldoorlog, kon dat geen doorgang vinden. In 1915 ging hij daarvoor naar Amerika, waardoor zijn opera ‘Goyescas’ zijn wereldpremière beleefde in de Metropolitan Opera in New York op 26 januari 1916. Op de terugweg werd het schip Sussex waarop Granados zat op 24 maart 1916 door een Duitse onderzeeër ergens tussen Folkestone en Dieppe de grond in geboord. Granados en zijn vrouw overleven de ramp niet.

Kijk op YouTube