13-07-2017

Op 12 juni 2017 is de Amerikaanse musicoloog Philip Gossett overleden.

Philip Gossett werd geboren in New York en studeerde aan de Columbia University en Princeton University. In 1968 werd hij lid van de muziekfaculteit van de University of Chicago.

Gossett wordt gezien als een autoriteit op het gebied van de opera’s van Rossini, Donizetti en Verdi. Zijn edities van opera’s van Verdi werden uitgegeven door de University of Chicago Press en Casa Ricordi in Milaan.

In 2001 nam Gossett ontslag van het bestuur van de Chicago Symphony Orchestra Association uit protest tegen de weigering van chefdirigent Daniel Barenboim om voor een uitvoering met het Chicago Symphony Orchestra Gossetts editie van Verdi’s ‘Requiem’ te gebruiken.

Onder Gossett publicaties bevinden zich twee boeken over Gaetano Donizetti en ‘Divas and Scholars; Performing Italian Opera’. Verder werkte hij samen met zangers als Marilyn Horne en Cecilia Bartoli.

De University of Chicago verleende hem bij zijn emeritaat in 2010 de titel van Robert W. Reneker Distinguished Service Emeritus Professor of Music. Philip Gossett overleed aan progressieve supranucleaire parese in Chicago.

Lees in Chicago Tribune

© Ron Bailey