12-05-2017

Serge Dorny, de Belgische directeur van de Opera van Lyon, zou bij zijn werkgever onkostennota’s indienen die oplopen tot meer dan 8.000 per maand.

Dat zou blijken uit documenten die de Franse website Mediacités heeft kunnen inkijken. De site spreekt over “de levensstijl van een diva”. Dorny heeft intussen gereageerd: hij zegt dat de kosten die hij maakt, verdedigbaar zijn.

De 55-jarige Belg staat sinds 2003 aan het hoofd van de Lyon Opéra. Hij ligt al een tijd niet zo goed meer bij zijn personeel, wat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn waarom zijn onkostennota’s naar de pers gelekt zijn. De medewerkers zelf moeten omgaan met de gevolgen van de besparingen in het operahuis.

Mediacités kon “meer dan 3.500 facturen” bekijken die tussen 2013 en 2015 werden ingediend. Voor een diner met zijn muzikale directeur Kazushi Ono (en zijn vrouw) zou Dorny een rekening van 644 euro ingediend hebben. Een nieuwe pen: 600 euro. Een trip naar Frankfurt: 8.000 euro. Een reis naar Rusland en Oekraïne: 4.000 euro. Gemiddeld zou hij maandelijks onkostennota’s van tussen de 8.000 en 8.500 euro indienen.

Dorny werd eerder in Dresden ontslagen. Daar werd hij ervan beschuldigd dat hij zich gedroeg “als een zonnekoning”. Een rechtszaak die hij aanspande tegen de deelstaat Saksen om zijn ongerechtvaardigde ontslag aan te vechten, won hij uiteindelijk.

De Belg heeft intussen gereageerd op het nieuws. Hij zegt dat zijn reizen nodig zijn om de co-producties van de opera te verkopen. Op die manier kunnen de kosten gedeeld worden tussen de verschillende huizen, benadrukt hij. Daarnaast moet hij ook op zoek naar privé-partners die mee willen investeren in de producties. Zo heeft een reis naar Japan 1 miljoen euro aan giften opgeleverd. Dorny vindt dat die bedragen moeten afgezet worden tegenover de kosten die hij maakt. Toch geeft hij ook toe dat andere reizen niet altijd opgeleverd hebben wat ervan verwacht werd.

Over de oplopende rekeningen van luxueuze restaurants zegt hij dat hij verplicht is om zijn zakenpartners goed te ontvangen, dat is “een gewoonte”.

Lees in De Redactie