11-05-2017

De Franse producer Tom Volf nieuwe en ongeziene beelden van Callas op scène gevonden. Het gaat om opnames van de zangeres in ‘Norma’, ‘Medea’ en ‘Madama Butterfly’.

De bewegende beelden van Maria Callas tijdens een repetitie van ‘Madama Butterfly’ zijn gemaakt in 1955 in de Metropolitan Opera van New York. De korte clip toont Callas als geisha op het podium tijdens repetities. Het is een van haar vrienden die de beelden destijds heeft gedraaid op 8mm-film. Het geluid is later toegevoegd.

Beelden van Maria Callas tijdens operavoorstellingen zijn zeldzaam. Haar hoogdagen beleefde ze immers in de jaren toen filmen in een opera nog niet evident was. Veel meer dan de opnames van het gala in de opera van Parijs in 1958 en van een opvoering van ‘Tosca’ in Londen in 1964 is daarom niet bekend. In de herfst van haar carrière is Callas wel vaker gefilmd. Het ging dan niet om opnames van eigenlijke operavoorstellingen, maar wel van recitals zoals tijdens haar afscheidstournee begin jaren 70.

Lees in Le Figaro