21-04-2017

In april 2017 is de Amerikaanse mezzosopraan Kristine Jepson overleden.

Kristine Jepson werd op 20 juli 1962 in Iowa geboren en studeerde aan de Indiana University. Zij zong in september 1990 voor het eerst bij de San Francisco Opera als La Suora Infermiera in ‘Suor Angelica’ van Puccini naast Patracia Racette als Suor Osmina en Elena Obrastzova als La Zia Principessa onder leiding van Nello Santi. Op 7 februari 1994 maakte Jepson haar debuut in de Metropolitan Opera van New York als Venetian in ‘Death in Venice’ van Britten. Vervolgens zong zij in de Met middelgrote partijen, zoals Flora in ‘La Traviata’, Siebel in ‘Faust’ van Gounod, Mercédès in ‘Carmen’, Lola in ‘Cavalleria Rusticana’ en Stéphano in ‘Roméo et Juliette’ van Gounod. Uiteindelijk vertolkte zij er grotere rollen als Cherubino in ‘Le Nozze di Figaro’, Octavian in ‘Der Rosenkavalier’, Der Komponist in ‘Ariadne auf Naxos’, Ascanio in ‘Benvenuto Cellini’ van Berlioz en Idamante in ‘Idomeneo’. In die laatstgenoemde rol was zij bewonderen tijdens haar laatste optreden in de Met op 14 oktober 2006.

In het Teatro alla Scala debuteerde Kristine Jepson op 15 januari 2003 als Octavian in ‘Der Rosenkavalier’. Verder zong zij in de Scala onder andere nog Der Komponist in ‘Ariadne auf Naxos’. Op 25 september 2004 maakte zij haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Dorabella in ‘Così Fan Tutte’. Daarna zong zij in het Royal Opera House nog Der Komponist in ‘Ariadne auf Naxos’ en Nicklausse in ‘Les Contes d’Hoffmann’.

Op 28 februari 2004 trad Kristine Jepson op bij de NTR ZaterdagMatinee in de partij van Erika in ‘Vanessa’ van Barber in het Concertgebouw van Amsterdam. Bij De Nederlandse Opera was zij in december van datzelfde jaar te gast als Cecilio in ‘Luico Silla’ van Mozart.

Op 1 oktober 2005 werkte Kristine Jepson bij de San Francisco Opera mee aan de wereldpremière van de opera ‘Doctor Atomic’ van John Adams in de rol van Kitty Oppenheimer. Bij de San Francisco Opera had zij in het seizoen 2000/2001 ook al de partij van Sister Helen Prejean gezongen in ‘Dead Man Walking’ van Jake Heggie en deze rol vertolkte zij in 2007 tevens bij het Theater an der Wien.

Andere rollen van haar repertoire waren onder meer Sesto in ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart en Charlotte in ‘Werther’ van Massenet. Verdere gastoptredens brachten haar onder andere naar De Munt te Brussel, het Gran Teatre del Liceu van Barcelona en de Bayerische Staatsoper van München. Kristine Jepson was al langere tijd ernstig ziek.

Lees in Operawire