07-03-2017

Op 6 maart 2017 is de Italiaanse operadirigent Alberto Zedda overleden.

Alberto Zedda werd op 2 januari 1928 in Milaan geboren en studeerde in zijn geboortestad bij Antonino Votto en Carlo Maria Giulini. Zedda maakte in 1956 zijn debuut in Milaan met ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini. In 1957 won hij een dirigeerconcours van de RAI met zijn interpretatie van ‘Petrushka’ van Starvinsky.

In het Teatro alla Scala van Milaan dirigeerde hij voor het eerst op 25 oktober 1968 tijdens een concert. Met ‘Il barbiere di Siviglia’ maakte hij op 20 oktober 1975 zijn debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen. In de Wiener Staatsoper debuteerde hij op 29 april 1984 met ‘La Cenerentola’ van Rossini.

In Nederland dirigeerde hij in het seizoen 1991/1992 ‘Il Barbiere di Siviglia’ bij De Nederlandse Opera in een regie van Dario Fo en was terug voor de reprise in 1994. In het seizoen 1994/1995 was hij ook bij DNO de dirigent van ‘La Cenerentola’ eveneens in de regie van Dario Fo.

Zedda was verantwoordelijk voor de revisie van diverse werken van Vivaldi, Händel, Donizetti, Bellini, Verdi en vooral Rossini en samen met Philip Gossett voor een complete kritische editie van de opera’s van Rossini. Tevens was hij commissielid van de Rossini Stichting in Pesaro en muzikaal directeur van het Pesaro Festival. Ook van het Festival della Valle d’Itria in Martina Franca was hij een tijd lang muzikaal directeur.

Zijn discografie omvat met name opera’s van Rossini, waaronder ‘Tancredi’ (Naxos, 1994), ‘La Cenerentola’ (Naxos, 2004) en ‘La Donna del Lago’ (Naxos, 2004) ‘L’Italiana in Algeri’ (Naxos, 2010) en ‘La Gazza Ladra’ (Naxos, 2015).

Alberto Zedda overleed in Pesaro.

Lees in ANSA