06-03-2017

Op 5 maart 2017 is de Duitse bas Kurt Moll overleden.

Kurt Moll werd op 11 april 1938 in Buir bij Keulen geboren en studeerde zang bij Emmy Müller aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hij was daarna tussen 1958 en 1961 ensemblelid bij de Oper Köln. Vervolgens zong hij drie jaren in Mainz en vijf jaren in Wuppertal. In 1969 accepteerde hij een engagement bij de Hamburger Staatsoper.

In het seizoen 1967 zong Moll voor het eerst tijdens de Bayreuther Festspiele als de Zweite Gralsritter in ‘Parsifal’ van Wagner. Andere rollen die hij tot en met 1976 in Bayreuth zou zingen waren Ein Steuermann en later König Marke in ‘Tristan und Isolde’, Fafner in ‘Das Rheingold’ en Ein Nachtwächter en later Veit Pogner in ‘Die Meistersinger von Nürnberg.

Moll zong voor het eerst in de Wiener Staatsoper op 29 oktober 1971 als Gurnemanz in ‘Parsifal’. Zijn laatste optreden in de Wiener Staatsoper was op 15 april 1999 als Osmin in ‘Die Entführung aus dem Serail’ van Mozart. In het Teatro all Scala van Milaan debuteerde hij op 15 mei 1972 als Osmin. Zijn laatste optreden in de Scala was op 2 november 1999 als de Commendatore in ‘Don Giovanni’ van Mozart. Hij maakte zijn debuut in het Royal Opera House Covent Garden op 27 januari 1977 als Caspar in ‘Der Freischütz’ van Von Weber en zijn laatste optreden in de Royal Opera was op 8 februari 2001 als Paus Pius IV in ‘Palestrina’ van Pfitzner. In de Metropolitan Opera van New York trad hij voor het eerst op als Hermann in ‘Tannhäuser’ van Wagner op 18 september 1978. Zijn laatste uitvoering in de Met was op 23 april 2005 als Sarastro in ‘Die Zauberflöte’.

Kurt Moll nam met een optreden als de Nachtwächter in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ in 2006 bij de Bayerische Staatsoper te München afscheid van het publiek en woonde daarna in Keulen.

De stem van Kurt Moll is op talrijke opnamen vastgelegd. Zo is hij te horen op maar liefst zeven opnamen van complete uitvoeringen van ‘Der Rosenkavalier’ (Baron Ochs), zes uitvoeringen van ‘Die Zauberflöte’ (Sarastro) en zes opnamen van ‘Tristan und Isolde’ (Marke). Op DVD is hij te bewonderen in de rollen van Sarastro, Osmin, de Commendatore, Bartolo in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart, Hunding in ‘Die Walküre’, Gurnemanz en Ochs.

Lees in ORF