12-02-2017

De opera ‘De Idioot’ van Mieczysław Weinberg wordt voor het eerst opgevoerd in het Bolshoi Theater van Moskou.

‘De Idioot’ beleeft op 12 februari 2017 zijn Bolshoi-première. De componist Mieczysław Weinberg componeerde ‘De Idioot’ in 1985 en het Russischtalige libretto is gebaseerd op een gelijknamig boek van Dostoyevski. De wereldpremière van de opera was op 9 mei 2013 in het Nationaltheater van Mannheim.

De Joodse componist Mieczysław Weinberg vluchtte voor de Nazi’s van Polen naar Rusland. Zijn ouders en zuster bleven in Polen waar zij uiteindelijk werden vermoord. Na de Tweede Wereldoorlog laaide het antisemitisme in Rusland op en in januari 1948 werd zijn schoonvader door de geheime politie van Stalin vermoord. Weinberg werd in 1953 gearresteerd door de KGB met de aanklacht dat hij een Joodse republiek in de Krim zou willen oprichten. Waarschijnlijk ontsnapte Weinberg vooral aan de dood doordat Jozef Stalin op 5 maart 1953 overleed, waarna de autoriteiten geen tijd meer hadden zich in zijn zaak te verdiepen.

Lees in The Jerusalem Post

© Reuters