03-02-2017

De Raad van Toezicht van Opera Zuid heeft Waut Koeken benoemd tot nieuwe intendant-bestuurder van Opera Zuid. Hij volgt Miranda van Kralingen op die in december 2016 na twaalfeneenhalf jaar afscheid nam van het operagezelschap.

Waut Koeken (Wilrijk, 1975) studeerde enkele jaren kunstgeschiedenis aan de universiteit van Gent en filosofie aan de universiteit van Antwerpen. Daarna koos hij voor de podiumkunsten en werkte onder meer als toneeltechnicus, toneelmanager, productieleider, dramaturg, assistent-regisseur, producent en uiteindelijk regisseur.

Hij regisseerde bij onder meer de wereldpremière van ‘La Strada’ van Luc van Hove bij de Vlaamse Opera (2008), ‘Die lustigen Weiber von Windsor’ in het Staatstheater van Erfurt (2010), een bewerking van ‘Die Feen’ van Wagner voor kinderen bij de Wiener Staatsoper (2012), ‘Die Fledermaus’ in het Staatstheater van Nürnberg (2013) en ‘La Vie Parisienne’ van Offenbach bij Opéra National du Rhin (2014). Voor die laatste productie werd hij door critici van Opernwelt genomineerd als Regisseur des Jahres.

Bij Opera Zuid was Koeken tweemaal te gast als regisseur. In 2011 regisseerde hij ‘Barbe-Bleue‘, een productie die overgenomen werd door de opera’s van Nancy, Nantes, Angers en Rennes. In 2016 regisseerde hij ‘La Bohème’, een productie die Opera Zuid in december 2016 nog speelde bij het Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg waar Koeken als artistiek adviseur opera en productiemanager werkte.

Lees in Theaterkrant