02-02-2017

In januari 2017 is de Jamaicaanse tenor Bernard Abervandana overleden.

Bernard Abervandana werd als Lloyd Newton in St Catherine, Jamaica, geboren en kwam op zijn 14e naar Engeland. Hij studeerde zang en piano aan de Thames Valley University en daarna aan het Avery Hill College van de University of Greenwich en het Welsh College of Music and Drama van de University of Cardiff.

Hij was in 1986 tijdens het Glyndebourne Festival betrokken bij producties van ‘Simon Boccanegra’ en ‘Porgy and Bess’ en maakte zijn debuut bij het Royal Opera House Covent Garden van Londen als invaller voor de rol van Robbins in ‘Porgy and Bess’ onder muzikale leiding van Andrew Litton. In 2010 zong Abervandana de rol van Peter in ‘Porgy and Bess’ nog bij Opera Schotland en met het gezelschap van Opéra de Lyon tijdens het Edinburgh Festival.

Andere rollen van zijn repertoire waren Don Ottavio in ‘Don Giovanni’, Belmonte in ‘Die Entführung aus dem Serail’, Tamino in ‘Die Zauberflöte’, Fenton in ‘Falstaff’, Don José in ‘Carmen’ en later Narraboth in ‘Salome’, Bacchus in ‘Ariadne auf Naxos’ (Merkin Hall, Lincoln Centre, New York), Der Kaiser in ‘Die Frau ohne Schatten’, de titelrol in ‘Otello’ van Verdi (Candlelight Opera), Canio in ‘Pagliacci’ (English Touring Opera, 2006; Candlelight Opera) en Remus in ‘Treemonisha’ van Scott Joplin.

Zijn buitenlandse carrière bracht hem verder naar het Luzern Festival in Zwitserland, het Orange Festival in Frankrijk, Zimbabwe, Noord en Zuid-Ierland en Portugal.

Bernard Abervandana was in 1992 oprichter en artistiek directeur van de Pegasus Opera Company. Hij overleed aan longkanker in Londen.

Lees in The Voice