21-01-2017

De familie van Wieland Wagner is de gerechtelijke procedures over de invloed op Bayreuther gestopt.

In december 2016 wees het Landgericht Bayreuth een aanklacht van de familie van Wieland Wagner tegen de Richard-Wagner-Stiftung en de Bayreuther Festspiele GmbH af. De strijd ging om de huurovereenkomst van het Festspielhaus en hoe de leiding van het festival wordt bepaald.

Het Festspielhaus behoort toe aan de Richard-Wagner-Stiftung. In de raad van deze stichting zit ook de familie Wagner, maar heeft de Bund und Freistaat Bayern de meerderheid. De stichting heeft het Festspielhaus tot het jaar 2040 verhuurd aan de Bayreuther Festspiele GmbH, waartoe eveneens de Bund und Freistaat Bayern behoort. Op grond van de onderhandelde details kan derhalve de Bund und Freistaat Bayern zelf over de leiding van het festival bepalen, tot ergernis van de Wieland-Wagner-tak van de familie.

De rechter ging er niet van uit dat het huurcontract ertoe dient de klagende partij te benadelen. Hierop hebben nu Wolf-Siegfried, Nike en Daphne Wagner niet in beroep te gaan. “Als nakomelingen van een door Koning Ludwig II buitengewoon begunstigde familie zullen wij nooit in beroep gaan tegen een rechterlijke beslissing, die getrouw de bedoelingen van het Beierse Ministerie van Cultuur weerspiegelt”, schrijven de drie kinderen van Wieland Wagner sarcastisch in een stellingname die het Duitse persbureau in handen heeft.

In deze tekst waarschuwen zij tevens andere families van stichtingen: “Derhalve gaan wij niet in beroep, wij adviseren echter alle toekomstige families van stichtingen een nauwkeurige schriftlezing van de beslissingen van de Bayreuther rechtbank, als de deelname aan hun erfenis deze families aan het hart gaat.”

Lees in Salzburger Nachrichten