17-01-2017

Op 16 januari 2017 is de Duitse bas-bariton Gerd Grochowski overleden.

Gerd Grochowski werd op 28 februari 1956 in Krefeld geboren. Hij volgde zijn zangopleiding bij Edith Kertész aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln en had later les van de bariton Josef Metternich. Na zijn opleiding begon hij in 1986 als ensemblelid bij de Oper Köln. In 2001 verplaatste hij zich naar de Oper Bonn. Grochowski werd in 2005 door het tijdschrift Opernwelt voor de titelrol in ‘Doktor Faustus’ van Busoni genomineerd voor Sänger des Jahres. Zijn internationale doorbraak had hij op 7 december 2007 met zijn debuut in de Scala van Milaan als Kurwenal in ‘Tristan und Isolde’. Met deze rol maakte hij ook op 28 november 2008 zijn debuut in de Metropolitan Opera New York. Verdere gastoptredens brachten hem naar Amsterdam, de Berlijnse Staatsopera, de Royal Albert Hall, de San Francisco Opera en de Salzburger Festspiele. Bij de Bayreuther Festspiele maakte hij in 2016 zijn debuut met de rol van Klingsor in ‘Parsifal’.

Op 15 januari 2017 werd Grochowski in het Staatstheater Wiesbaden vanwege zijn vertolking van Wotan in de première van ‘Die Walküre’ nog beloond met een ovatie. De volgende dag riep hij de hulp in van een spoedarts vanwege pijn in de hartstreek. Ondanks alle behandeling overleed Grochowski die middag nog in Mainz.

Lees in Musik Heute

© Karl & Monika Forster