15-01-2017

Op 14 januari 2017 is de Russische bas-bariton Edward Tsanga overleden.

Edward Tsanga werd geboren in de stad Syktyvkar in het noord-oosten van Rusland. Hij studeerde op het conservatorium van Nizjni Novgorod en werd in 2000 tot de academie voor jonge zangers van het Mariinsky Theater van St. Petersburg toegelaten. In dat jaar was hij ook prijswinnaar van het Internationale Rimsky-Korsakov Concours voor Jonge Zangers in St Petersburg.

Verder won hij de publieksprijs op het Boris Christoff Consours, de tweede prijs op het Elena Obraztsova Concours en was hij in 2003 prijswinnaar op het Lisitsian Concours in Vladikavkaz en het Placido Domingo Operalia Concours.

Vanaf 2008 was Tsanga ensemblelid van het Mariinsky Theater en toerde met het gezelschap naar Londen, Parijs, diverse steden in Finland, Zuid Korea en Duitsland. Hij trad op als onder andere Leandro in ‘Liefde voor de Drie Sinaasappelen’ van Prokofiev in het Teatro Real van Madrid, Aix-en-Provence en Luxemburg.

Overige rollen van zijn repertoire zijn onder andere Ruslan in ‘Ruslan en Lyudmila’ van Glinka, Kichiga in ‘De Tovernares’ van Tjaikovski, Polkan in ‘De Gouden Haan’ van Prokofiev van Rimski-Korsakov, Koning Vorst ‘Snégourotchka’ van Rimski-Korsakov, de Nar ‘Tsaar Saltan’ van Rimski-Korsakov, Creon in ‘Oedipus Rex’ van Stravinski, Redactielid in ‘De Neus’ van Sjostakovitsj, Raimondo in ‘Lucia di Lammermoor’, Lord Sidney in ‘Il Viaggio a Reims’, Colline in ‘La Bohème’, Mandarin in ‘Turandot’, Abimelech in ‘Samson et Dalila’, Donner in ‘Das Rheingold’ en de titelrollen in ‘Le Nozze di Figaro’ en ‘Don Giovanni’.

Tsanga zong de rol van Ataman Platov in de wereldpremière van de opera ‘De Linkshandige’ van Rodion Shchedrin in het Mariinsky Theatre in 2013.

Edward Tsanga werd op 13 januari 2017 ziek tijdens een repetitie en naar het ziekenhuis gebracht. Dezelfde avond werd hij nog uit het ziekenhuis ontslagen en een dag later werd hij levensloos in zijn huis aangetroffen.

Zijn stem is vastgelegd op een live-opname van ‘De Linkshandige’ van Shchedrin door het eigen label van het Mariinsky Theater.

Lees in Mariinsky Theatre

Lees in En News Original Russia