14-01-2017

Op 12 januari 2017 is de Duitse mezzosopraan Rosemarie Lang overleden.

Rosemarie Lang werd op 21 mei 1947 in de stad Schwarzenberg geboren en studeerde in Leipzig bij Elisabeth Breul en Eva Schubert-Hoffmann en later bij Helga Forner. In 1969 won Rosemarie Lang het Robert Schumann Concours in Zwickau en in 1972 het Bach Concours.

Na een engagement aan het Landestheater Altenburg in Thüringen werd zij in 1972 ensemblelid van het Opernhaus Leipzig. Gastoptredens brachten naar naar de Semperoper van Dresden en andere operapodia in Oost-Duitsland. Zij zong vanaf 1987 regelmatig bij de Berlijnse Staatsopera, waaronder in 1987 als Klytaemnestra in ‘Iphigenie in Aulis’ van Gluck, in 1988 als Brangäne in ‘Tristan und Isolde’ en in juli 1989 in de wereldpremière van de opera ‘Graf Mirabeau’ van Siegfried Mathus.

Verder zong zij tijdens de Salzburger Festspiele van 1990 de altpartij in het ‘Stabat Mater’ van Dvořák en gaf zij in 1996 gastoptredens in het Operahuset van Oslo als Fricka en Waltraute in ‘Der Ring des Nibelungen’ van Wagner. Andere glansrollen van haar repertoire waren Dorabella in ‘Così Fan Tutte’, Cherubino in ‘Le Nozze di Figaro’, Sesto in ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart, Romeo in ‘I Capuleti e I Montecchi’ van Bellini, Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini, Octavian in ‘Der Rosenkavalier’ en Clairon in ‘Capriccio’ van Richard Strauss.

Haar stem is vastgelegd op diverse CD-opnamen, waaronder als Larina in ‘Jevgeni Onjegin’ (DG), de herbergierster in ‘De Vuurengel’ (DG) en Silla in ‘Palestrina’ van Hans Pfitzner (BGM).

Rosemarie Lang was al langere tijd ernstig ziek.

Lees in Festspiele Forum

Kijk op YouTube