15-12-2016

Het Landgericht Bayreuth heeft een aanklacht van de familie van Wieland Wagner tegen de Richard-Wagner-Stiftung en de Bayreuther Festspiele GmbH op 15 december 2016 afgewezen.

De strijd gaat om de huurovereenkomst van het Festspielhaus en hoe de leiding van het festival wordt bepaald.

Het Festspielhaus behoort toe aan de Richard-Wagner-Stiftung. In de raad en in de raad van deze stichting zit ook de familie Wagner, maar heeft de Bund und Freistaat Bayern de meerderheid. De stichting heeft het Festspielhaus tot het jaar 2040 verhuurd aan de Bayreuther Festspiele GmbH, waartoe opnieuw de Bund und Freistaat Bayern behoort. Op grond van de onderhandelde details kan derhalve de Bund und Freistaat Bayern zelf over de leiding van het festival bepalen, tot ergernis van de Wieland-Wagner-tak van de familie, waaronder Nike Wagner, haar broer en zussen en haar tante Verena Lafferentz-Wagner.

De rechter gaat er echter niet van uit dat het huurcontract ertoe dient de klagende partij te benadelen. Het verdrag zou echter mogelijk ongeldig zijn aangezien een handtekening van de vertegenwoordiger van de stichting ontbreekt.

Lees in Der Spiegel