02-12-2016

Op 30 november 2016 is de Russische tenor Aleksei Maslennikov overleden.

Aleksei Maslennikov werd als Albert Dmitryevich Maslennikov op 9 september 1929 in Novocherkassk geboren. Hij studeerde vanaf 1953 aan het Conservatorium van Moskou. Op 15 januari 1955 werkte hij mee aan de officiële wereldpremière van ‘Uit Joodse Volkspoëzie’ van Shostakovich naast de sopraan Nina L’vovna Dorliak en mezzo Zara Dolukhanova. Maslennikov maakte op 2 september 1956 zijn debuut in het Bolshoi Theatre in de rol van Lenski in ‘Jevgeni Onjegin’, de glansrol die hij veertig jaren later nog steeds vertolkte. Bij het Bolshoi bleef hij als ensemblelid tot in de jaren tachtig zingen in zo’n veertig verschillende producties. In 1985 stopte hij met optredens in het Bolshoi Theater als zanger en was vanaf dat moment directeur van het gezelschap. Maslennikov trad nauwelijks in het buitenland op.

Het repertoire van Maslennikov in het Bolshoi Theater bestond voornamelijk uit Russische rollen, waaronder Lenski in ‘Jevgeni Onjegin’, Simpleton in ‘Boris Godoenov’, Vaudemont in ‘Iolanta’, Anatole Kuragin in ‘Oorlog en Vrede’, Vladimir Igorevich in ‘Prins Igor’, Hermann en Chekalinsky in ‘Schoppenvrouw’, Klembovsky in ‘Semyon Kotko’ van Prokofiev, Finn in ‘Ruslan en Lyudmila’ van Glinka, Paolo in ‘Francesca da Rimini’ van Rachmaninov, Aleksei in ‘De Speler’, Mozart in ‘Mozart en Salieri’ en Golitsyn in ‘Chovanshchina’ van Moessorgski. Van Puccini zong hij Rodolfo in ‘La Bohème’ en Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ en van Verdi Alfredo in ‘La Traviata’, Duca in ‘Rigoletto’, Fenton in ‘Falstaff’ en Cassio in ‘Otello’. Overige rollen waren Almaviva in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini, Erik in ‘Der fliegende Holländer’ van Wagner en de titelrollen in ‘Werther’ van Massenet en ‘Faust’ van Gounod.

De stem van Maslennikov is vastgelegd in rollen als Don Jerome in ‘De Verloving in het Klooster’ van Prokofiev, de piloot Kukushkin in ‘Het Verhaal van een Echte Man’ van Prokofiev, Shuisky en Simpleton in ‘Boris Godoenov en Anatole Kuragin in ‘Oorlog en Vrede’.

Lees in Poliksal