29-11-2016

De opera ‘Wahnfried’ van de Israelisch-Amerikaanse componist Avner Dorman zal op 28 januari 2017 zijn wereldpremière beleven in Karlsruhe.

‘Wahnfried’ is gebaseerd op de vriendschap tussen Hitler en Houston Stewart Chamberlain. De antisemiet Chamberlain was getrouwd met Eva Wagner – de dochter van de componist – en woonde in Bayreuth. Zijn grote werk ‘The Foundations of the Nineteenth Century’ concentreert zich op arische superioriteit en systematische antisemitisme. Hitler raakte bevriend met Chamberlain, citeerde hem vele malen en was ook aanwezig bij diens begrafenis in 1927 in Bayreuth.

De opera ‘Wahnfried’ biedt volgens de componist een “fantastische gelegenheid voor satire” en een “parabel over wat een middelmatige geest aan vreselijke dingen teweeg kan brengen”. De regie van de opera is in handen van Keith Warner en de dirigent is Justin Brown. De bezetting bestaat uit Matthias Wohlbrecht als Houston Stewart Chamberlain, Christina Niessen als Cosima Wagner, Andrew Watts / Eric Jurenas als Siegfried Wagner en Barbara Dobrzanska als Anna Chamberlain.

Lees in Broadway World