26-11-2016

Op 26 november 2016 is de Amerikaanse countertenor Russell Oberlin overleden.

Russell Keys Oberlin werd op 11 oktober 1928 in Akron, Ohio, geboren. Hij studeerde tussen 1948 en 1951 aan de Juilliard School of Music in New York. In 1952 was hij medeoprichter van het New York Pro Musica Antiqua ensemble, waarmee hij optrad in werken uit de middeleeuwse en Renaissance tijd.

Oberlin werd in 1955 door Leonard Bernstein geëngageerd voor de studio-opname van ‘Messiah’ van Händel. Bernstein schreef ook een deel van zijn ‘Chichester Psalms’ (1965) voor hem.

Oberlin zong op 2 februari 1961 de rol van Oberon in de eerste opvoering van ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Benjamin Britten in het Royal Opera House Covent Garden van Londen. De muzikale leiding was in handen van Georg Solti en de regisseur was John Gielgud. Het was zeven maanden na de wereldpremière van de opera tijdens het Aldeburgh Festival waar Alfred Deller de rol van Oberon had gezongen.

Al op 36-jarige leeftijd stopte Oberlin zijn zangcarrière en legde zich toe op lesgaven. Zo doceerde hij tussen 1966 en 1994 aan het Hunter College in New York. Russell Oberlin overleed in New York City.

Lees in WKCR

Kijk op YouTube