22-10-2016

De opera ‘Kaivo’ van de Finse componist Einojuhani Rautavaara heeft op 21 oktober 2016 zijn wereldpremière beleefd in zijn originele vorm.

Einojuhani Rautavaara componeerde ‘Kaivo’ tussen 1957 en 1962 en werd voor de drieakter geïnspireerd door de gebeurtenissen van de Hongaarse revolutie op 23 oktober 1956. De opera beleefde in 1963 vanwege politieke redenen slechts in aangepaste vorm een televisiepremière. De eerste concertuitvoering van ‘Kaivo’ vond plaats in de Finse plaats Tampere die op CD werd uitgebracht.

Nu ruim een halve eeuw na zijn voltooiing beleeft ‘Kaivo’ zijn scenische wereldpremière bij de Hongaarse Staatsopera in het kader van de herdenking van de 60ste verjaardag van de opstand. Einojuhani Rautavaara overleed in Helsinki op 27 juli 2016.

Lees in Yle Uutiset

© Péter Rákossy