17-10-2016

Op 15 oktober 2016 is de oud-intendant van de Staatsopera Unter den Linden van Berlijn Hans Pischner overleden.

Hans Pischner werd op 20 februari 1914 in Breslau geboren. Hij was de zoon van een pianostemmer en studeerde piano, klavecimbel en muziekwetenschappen aan de universiteit van zijn geboortestad. Voor de Tweede Wereldoorlog was hij muziekleraar en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij krijgsgevangene van de Russen.

Pischner was tussen 1963 en 1984 intendant van de Berlijnse Staatsopera en bracht het ensemble wereldwijde roem. Hij was leider van het DDR-gezelschap op het hoogtepunt van de koude oorlog. Zangers als Peter Schreier, Theo Adam, Anna Tomowa-Sintow en Siegfried Vogel werden onder zijn leiding internationale operasterren en de Berlijnse Staatskapelle ontwikkelde zich met de Oostenrijkse dirigent Otmar Suitner tot één van de belangrijkste orkesten van Europa.

Lees in RBB-Kulturradio