17-10-2016

Op 17 oktober 1966 overleed de Duitse operaregisseur Wieland Wagner in München aan longkanker.

Wieland Wagner werd op 5 januari 1917 in Bayreuth geboren. Hij was de oudste van de zoons van Siegfried and Winifred Wagner. Hij was de kleinzoon van de componist Richard Wagner en achterkleinzoon van de componist Franz Liszt.

Wieland Wagner begon zijn regiecarrière voor de Tweede Wereldoorlog met ensceneringen van opera’s van zijn grootvader. Toen het Bayreuth Festival in 1951 heropende namen Wieland en zijn broer Wolfgang als directeuren van het festival de plaats in van hun moeder, die zich door haar nauwe betrokkenheid bij Adolf Hitler onaanvaardbaar had gemaakt. Het verleden van Wieland zelf werd echter lange tijd verborgen.

Wieland Wagner kende als tiener en jonge man Adolf Hitler als “Oom Wolf”. In 1938 werd Wieland Wagner lid van de NSDAP. Tijdens zijn denazificatieproces op 20 december 1948 in Bayreuth werd Wieland Wagner geclassificeerd als “Mitläufer”, de vierde en laagste categorie en diende 100 Duitse Mark en de proceskosten te betalen. In het boek ‘Frida Leider; Sängerin im Zwiespalt ihrer Zeit’ onthult de schrijfster Eva Rieger dat Frida Leider voor dit proces het verzoek van Wieland Wagner had afgewezen om een bemiddelingsbrief ten gunste van hem te schrijven.

Lees in Hamburger Abendblatt