13-10-2016

Mayke Nas is tijdens de Buma Classical Convention in Utrecht benoemd tot de nieuwe Componist des Vaderlands. Mayke neemt het stokje over van Willem Jeths.

Mayke Nas werd in 1972 in Voorschoten geboren. Zij studeerde tussen 1992 en 1994 compositie bij Daan Manneke aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en daarna piano aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. In 2000 vervolgde ze haar studie compositie bij Martijn Padding en Gilius van Bergeijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij kreeg studiebeurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds voor de Podiumkunsten, waarmee ze in 2003 en 2004 studeerde bij Warren Burt in Melbourne.

Nas componeerde in opdracht van onder andere het Nieuw Ensemble, het Schönberg Ensemble, het Ives Ensemble, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Studenten Kamerorkest. Nas was composer-in-residence bij het Nieuw Ensemble van 2004 tot 2006. Verder was zij Artist in Residence van het Berliner Künstlerprogramm des DAAD en bij Aldeburgh Music in Engeland.

Nas kreeg de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs in 2003 voor de compositie ‘(w)here’, geschreven voor het ASKO Ensemble in opdracht van November Music. Ze ontving de Anjer Muziekprijs 2005 van het Prins Bernhard Cultuurfonds tijdens het Traces Festival voor haar werk ‘La Chocolatière Brûlée’, geschreven voor het Nieuw Ensemble. Voor ‘Down the Rabbit-Hole’ – geschreven voor het Koninklijk Concertgebouworkest – is haar door de Gemeente Den Haag de Kees van Baarenprijs 2015 toegekend.

De onafhankelijke jury, aangesteld door initiatiefnemer Buma en onder leiding van oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur en oud-politica Winnie Sorgdrager heeft Mayke Nas unaniem gekozen vanwege onder meer haar visie op het vak, humor en concrete ideeën. Met de uitverkiezing is Mayke Nas twee jaar lang ambassadeur van de Nederlandse klassieke muziek van nu. Een nieuwe compositie van haar ‘Unraveled’ zal tijdens de opening van de Cello Biënnale Amsterdam op 21 oktober klinken.

Lees in Entertainment Business