13-10-2016

Op 13 oktober 2016 is de Italiaanse operaregisseur Dario Fo overleden.

Dario Fo werd op 24 maart 1926 in Sangiano geboren. Hij genoot internationaal bekendheid als toneelschrijver, regisseur, satiricus en acteur en kreeg in 1997 de Nobelprijswinnaar voor de Literatuur. Fo genoot ook bekendheid als fanatiek aanhanger van Beppe Grillo, de Italiaanse cabaretier die aan de wieg stond van de politieke protestbeweging Vijfsterren. Fo had zelf ook politieke ambities. Zo wilde hij in 2006 burgemeester worden van Milaan, maar hij verloor die strijd in de voorverkiezingen.

Fo was ook in Nederland en Vlaanderen bekend. In Nederland vestigde hij zijn naam als regisseur bij De Nederlandse Opera. Hij had daar de regie over de opera ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini. Deze enscenering uit het seizoen 1986/1987 ging driemaal in reprise, de laatste keer in 2000. Fo stond verder aan de wieg van de Vlaamse theatergroep Internationale Nieuwe Scene.

Dario Fo was begin oktober 2016 naar een ziekenhuis in Milaan gebracht alwaar hij twaalf dagen later overleed.

Lees in Financieel Dagblad

© Reuters