12-10-2016

Op 7 oktober 2016 is de Britse sopraan Anne Pashley overleden.

Anne Pashley werd op 5 juni 1935 geboren in de Britse kustplaats Skegness. Zij won in 1954 op de Europese Kampioenschappen Atletiek voor vrouwen in Bern de bronzen medaille op de 100 meter. Tijdens de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne vertegenwoordigde zij Groot Brittannië en won de zilveren medaille op de 4×100 meter voor vrouwen.

Pashley maakte haar debuut als sopraan in 1959 bij de Handel Opera Society in ‘Semele’. Zij maakte haar debuut tijdens het Glyndebourne Festival op 19 juli 1963 als de Zweite Knabe in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Zij zong voor het eerst in de Royal Opera House Covent Garden van Londen in 1965 als Barbarina in ‘Le Nozze di Figaro’. In 1966 keerde zij terug naar Glyndebourne voor de rol van de Zweite Dame in ‘Die Zauberflöte’. In 1970 werkte zij nij de New Opera Company in Londen mee aan de Britse première van de opera ‘Cardillac’ van Paul Hindemith. Verder zong Anne Pashley bij de English National Opera, de Welsh National Opera, de Scottish Opera, bij de Edinbourgh en Aldeburgh Festivals. Gastoptredens brachten haar naar Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, België, Italië en Israël. Zij zong hoofdrollen in acht televisie-opera’s bj de BBC en in talrijke radio-uitzendingen. Anne Pashley woonde de laatste jaren in Frankrijk.

De stem van Anne Pasley is vastgelegd op plaatopnamen van ‘La Morte de Cléopâtre’ van Berlioz, het ‘Magnificat’ van Bach en ‘Albert Herring’ en ‘Peter Grimes’ van Benjamin Britten.

Lees in The Telegraph

Kijk op YouTube