30-09-2016

Ter gelegenheid van de 20ste sterfdag van de Spaanse sopraan Pilar Lorengar is in haar geboortestad een tentoonstelling aan haar gewijd.

De tentoonstelling “Pilar Lorengar: Una aragonesa de Berlín” in het Museo Pablo Serrano van Zaragoza toont onderwerpen uit de Academie voor Kunsten in Berlijn, de vereniging van vrienden van de muziek van Zaragoza, archieven en particuliere collecties. Er zijn meer dan 300 objecten zoals programmaboekjes, foto’s, privé-correspondentie, kostuums, sieraden en andere persoonlijke items, een buste, grammofoonplaten en brieven. Diverse portretfoto’s van de sopraan in opera’s, zarzuela’s en de films. Lorengar speelde in de films ‘Último Día’ van Antonio Román en ‘Las Últimas Banderas’ van Luis Marquina.

Haar broer Manuel Andrés was aanwezig bij de opening van de tentoonstelling. De tentoonstelling is in vier chronologische delen gescheiden: 1928-1951 vanaf Zaragoza naar Madrid, de geboorte van een stem; 1952-1958 van Madrid naar de wereld, Spanje is te klein; 1959-1990 dertig jaren in de Deutsche Oper Berlin; 1990-1996 afscheid. De tentoonstelling wordt verder nog aangevuld met drie thematische gebieden rond haar repertoire en uitvoeringen.

De Spaanse sopraan Pilar Lorengar werd op 16 januari 1928 als Lorenza García Seta in Zaragoza geboren. Zij zong op de meest prestigieuze podia van de wereld, waaronder in New York, Milaan, San Francisco, Londen en Salzburg, maar vooral in Berlijn. In deze Duitse hoofdstad woonde zij 40 jaren en overleed zij op 2 juni 1996.

De tentoonstelling kan tot 11 december 2016 worden bezocht.

Lees in El Mundo

© Iaacc Pablo Serrano